Halkımızın hesabıyla 9 ay, tıp literaturunde 40 haftayi sayacağıniz bu keyifli yolculuğa hoş geldiniz. Neden 40 hafta, neden 9 ay?

 

Hamilelik Hesaplama

Bebek dünyaya getirme heyecanı yaşayan anne babaların akıllarına getirdikleri ilk soru, bebeklerinin ne zaman doğacağıdır. Bebeğin doğum tarihini hesaplamaya hamilelik haftası hesaplama denir. Bu konuda birçok farklı yol izlenir ama çoğu kez hamilelik haftası yanlış hesaplanır. Çünkü hamilelik haftası döllenme gününe göre değil, son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanır. Hamileliğin, yani döllenmenin meydana geldiği zaman, son regl tarihinden ortalama 15 gün sonrasıdır. Yine de hamilelik haftası hesaplanırken bu tarih değil, bundan önce görülen adet tarihi esas alınır. Son adet tarihiniz budan sonraki aylarda en çok aklınızda tutmanız gereken tarih. Evlilik yıldönümlerini biraz rafa kaldırın. Şimdi bu tarihten itibaren 40 hafta geri saymaya başlayın. Aslında halkımızın saydigi hesapta da bu süre 9 ay 10 gün olmalıdır ve bu tam gebe kaldığınız günleri işaret eder.  Doktor kontrolleriniz ve gelişim takibiniz için hafta saymak sizin için de daha kolay olacaktır. Tam hafta hesaplarına alışırsınız bu sefer çevrenizdekiler kaç aylık diye sormaya başlar. Yepyeni bir soru Hamileliğimde kaçıncı aya girdim?

 

Esasında ay ve haftalar arasındaki karışıklı ve uyumsuzluk 1 ayın tam 4 haftalık süreci kapmasamamasından dolayı kaynaklanıyor. 1 ay 4 hafta 3 gün olarak hesaplanır. Burada mühimmatı olan ay hesabı değil, hafta hesabı yapmaktır. Hamilelik süreci genellikle 40 hafta sürer. Bu konuda kafa karışıklığına mahal vermemek adına doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve haftalar şöyledir:

4-5 haftalık gebeliklere 1 aylık denilir
8-9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir
12-13 hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir
16-17 haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir
20-21 haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir
24-25 haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir
28-29 haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir
32-33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir
36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. (Doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor bu durumda)
40 hafta bittiğinde –> 9 ay 10 gün denilen yani toplam 280 gün tamamlanmıştır bu da 40 hafta eder.

Akıldan çıkarılmaması gereken, hangi ayın bittiğini hesaplamak değil, haftaların hesabını yapmanın önemli olmasıdır. Bunun sebebi hamilelikte tüm şeyler hafta hesabına göre gerçekleştirilir. Hamilelik toplamda 40 hafta sürer. Doğumların bir çoğu ise 38-40 hafta arasında gerçekleşir. Kimi zaman ise günü geçen anne adaylarında 41 haftada doğum olabilmektedir.

 

Artık gebeliğinizin kaçıncı ayında ya da kaçıncı haftasında olduğunu daha net biliyorsunuz. Haftalar sonra gelecek bebişinize doğru geri sayıma başlayın..

IVF and Natural pregnancy