Bu mizaç yapısına sahip bireyler için en önemli iki kelime güç ve öfkedir. ‘’Kendimi korumalı ve savunmalıyım’’ hayatlarında ki ana başlıktır. Bu başlık doğrultusunda isteklerine ulaşmak için çabalar, önüne çıkan engellere ani öfkelenir ve bu öfkeyle birlikte yakıp yıkıcı olabilir.
Oldukça hareketli, cesur, atılgan bireylerdir. Zayıflık ve korkaklık kelimeleri onlara göre değildir. Bunun yanında bir üst alt ilişkisinde de alt olmaktan hiç hoşlanmazlar. Kendi kendinin patronu olmak isterken, gözüpek, tehlikelerin üzerine giden, iddiacı, kendine güvenen bir yapıları vardır. Kavga etmekten hiç çekinmezler hatta kavgada üzerine ilk giden kişilerdir. Kendini ifade etme biçimi açık, dürüst ve baskındır. Bu nedenle bu çocuklar ile net konuşursanız kazanan olursunuz. Ancak alttan kelimeler ile halk arasında laf sokma tarzı hiç bu çocuklara göre değildir. Hemen öfkelenir ve sinirlerini belli ederler. Öfkelendikleri ilk anda bağırarak bu sinirlerini belli ederler. Kendilerine uygulanmasından hiç hoşlanmadıkları fiziksel şiddete de meyillidirler.
8. Tip Mizaçlı Çocuğa Tutumumuz Nasıl Olmalı?
İstek ve taleplerinin hemen olmasını arzulayan bu çocuklar öfke ile birleşen enerjileri nedeniyle yönetilmesi zor ve haz duyacakları nesnelere de bağımlılık enerjileri fazladır. Örneğin tıka basa yemek bozukluklarının en çok çıktığı mizaçtır diyebiliriz. Öfkesini kötü bir unsurmuş gibi gösterirken aslında net ve duygularını ortaya koyan bir kişiye karşı çok merhametlidirler. Onların hayatında istekleri, güçleri ve netlikleri ön plandadır. O zaman bu mizaca sahip olan kişilerin karşısında ilk yapmamız gereken kendimizi net olarak ifade etmek olacaktır. Çünkü hinlik yerine anında tepkilerini belli ederler. Ne düşündüklerini, ne planladıklarını hemen belli ederek içindeki dışında kişilerdir. Ama karşı tarafı düşünmediği için empati kuramayabilirler. Bu nedenle bu çocukların yaşadığı öfke anlarında hep onları duyguya çekmek ve empatik cümleler kurmak gerekir. Örneğin oyunda yenilince tepki gösteren 8 mizaçlı bir çocuğa ‘’hep sen kazandın, o yenildi. Şimdi sen yenildiğinde nasıl hissediyorsun? Arkadaşın 3 turdur aynılarını hissediyordu’’ denilebilir.
Fiziksel Durumlara Tepkileri
Fiziksel acı ve zorluklara en çok dayanıklı tiplerdir. Tehlikeleri çabuk sezerler ve buna göre hareket ederler. Kolay kolay kendilerini ortamlarda ezdirmezler. Kendileri gibi net insanlar ya da kendilerinden alt seviyede olup kontrol edebilecekleri kişilerle arkadaşlık kurma eğilimindedirler. Okul hayatında öğretmenin en etkin olduğu grupturlar. Çünkü sert, otoriter bir öğretmen altında asla yapamazlar.
Kendinden olduğunu düşündüğü kişilere karşı eli açık ve cömerttir, ancak başkalarına karşı asla öyle yapmazlar. Bu mizaç çocuklarına bir şey anlatmak istiyorsanız göz göze gelip, açık, net ve mantıklı olmanız gerekir. Bunun yanında duygularınızı alt mesajlarla belli ediyor olmanız onlarda ki eksik olan empati duygusunu tamamlayacaktır.