Bebekler biz yetişkinlerin aksine rutini seveler. Çünkü rutin oluşturmak ve ona uymak onlar için bilindik bir yolda yolculuk yapmak gibidir. Bu da onları güvenli alanda tutar. Uyku rutini de tıpkı böyledir.

 

Özellikle ilk 4 ay sonrasında yavaş yavaş düzene giren uykusu, bu aylarda yaşanan gelişim atağından sonra normale girmelidir. Bundan öncesinde de bebeklerde uyku rutini olması fayda sağlarken bunu doğru belirlemek önemlidir.

 

O zaman büyük küçük her çocuk için önerilerimize gelelim:

 

Uyku rutini için çocukların 1 saat öncesinden çok hareketli oyunlara son vermesi gerekir.

 

0 –  4 ay arasında bir bebek ise bu rutine banyo ile başlayabilirsiniz.

 

Banyo sonrası beslenme ve masaj bu sürece eşlik edebilir.

 

Bebeğinizi giydirirken ona yavaş şarkılar söylemeniz ve uykuya kaldı son 10 dk sözlerini şarkı içerisinde kullanmanız işe yarar.

 

Ayakları öptük 10, göbeği öptük 9…. Gibi son dakikalarınız hem güven hem neşe içinde geçirebilirsiniz.

 

Sonrasında bu süreci yatağında, hep aynı ortamda ve aynı sakinlikte yapmanız çocuğunuz için hem bir rutin hem de huzur ile uykuya gitmesidir.

 

Uykuya daldığında yatağını yatırdığınız bebeği ‘’seni yatağına yatırıyorum, güvendesin’’ sakinliğini vermeniz önemlidir.

 

Bu önerilerimi yaşlara göre değiştirilebilir hale getirebilirsiniz. 8. Aydaki bebeğinize de bu güven sözcüklerini kullanabilirsiniz.

 

Daha ilerleyen yaşlarda uykuya direnmek adına sizden kaçabilir ancak sizin uyku emarelerini doğru değerlendirmeniz ve o sürede çocuğu yakalamanız önemlidir.

 

Gözlerini ovalama, başını kaşıma, göz bebeklerinin küçülmesi, gittikçe artan uyku ile birlikte başlayan hareketlilik ve öfori dediğimiz neşe, coşku hali gibi durumları var ise hemen uykuya yönlendirmek önemlidir. Direnirse bu süreçte şaka yoluyla gel gel arabaları sakince sürelim diyerek arka planda hızlıca ninniler söylemek ve onu yavaşlatmaya çalışın.

 

 

Eğer çocuğunuz fazlasıyla yorulduysa sandığınız gibi daha çok uyumayacak aksine özellikle gündüz uyku süreleri 30 – 45 dk da uyanır hale gelecektir. Felaket uykuları dediğimiz bu uykular uyku emarelerini kaçırdığınızı ve çocuğun yeterli uykuyu alamadığını gösterir. İlk uyanması gerçek bir uyanma değil bir denemedir ve o arada onun uyanmasına izin verirseniz yatağından kalkarsa bunu alışkanlık haline getirecektir. O nedenle yatakta devam ederek belki ilk dönemler daha uzun olsa da bebeğinizin uykuya tekrar dalmasını sağlamalısınız.

 

2 yaş sonrası ise yatağa elinizle vurup pat pat sesi çıkarmanız ve kararlı davranmanız önemlidir.

 

Yine 2 yaş sonrası çocuklarda bir uyku hikayenizin olması uyku rutininde size yardımcı olacaktır.

 

Daha da büyük bir çocuk ise sınırlandırmalar işinize daima yarar. Uyku saatine son 10 dk, saat buraya gelince uyuyacağız gibi uykuya yaklaşımlar mutlaka belirtilmelidir.

 

Unutmayın uyku bebekler için bir ayrılık süreci gibidir. Ve bir bebek size doyamazsa uykuya da dalması zorlaşacaktır. Özellikle çalışan bir anne iseniz eve geldiğinizde mutlaka çocuğunuz ile hareketli geçireceğiniz bir vaktiniz olsun.

 

Uyku uykunun mayasıdır. O zaman sandığımız gibi gündüz az uyursa daha erken uyumaz tam aksine uyusa da az bir uyku ile kendisine gelecektir. Gündüz ilk 3 yaşta 1.5 – 2 saat uyuması ve bu sürenin uzamaması önemlidir.

 

Bununla birlikte gündüz uykularının gündüz 13.30 sularında olması, bu saatlerin 17 – 19 saatleri arasına asla gelmemesi gerektiği, gelirse gece uykusunun da gecikeceğini bilin.

 

Saatleri uygun olmayarak uyuyan bir çocuğunuz var ise kaç yaşında olursa olsun mutlaka rutinini bir kırmak gerekir. Gece 2 de uyuyan bir çocuğunuz sabah elbet geç kalkacaktır. O zaman bir sabah onu erken kaldırmak ile işe başlayabilirsiniz. İşte burda alışkanlığını kırmayı başardınız. Böylece gündüz daha erken uyudu, gece de.

 

Gece ilk uykusunda belki hızlıca uyanmaya kalktı ise ışıkları açmadan uykuya geri dalmasını sağlayın. Ona yeni alışkanlık ve yeni bir uyku rutini oluşturmaya çalışın.