Eve yeni bir birey geliyor, e önceki saltanattan da birileri ayrılıyor, ne kadar ayrılmayacağını söyleseniz de bir sevgi bir ilgi ikiye bölünüyor. Nasıl inansın buna çocuk?
Bir kitapta 6 yaşındaki bir çocuk anne ve babasına tüm bu açıklamaları için “annem de senin yanına başka bir adamı getirse aynı şeyleri söylese ne derdin ?” demiş. Bayıldım bu cevaba. Anne ve baba empatik yaklaşmışlar belli ki çocuğa bu zamana kadar. “ Sen ne düşünürsün” dedilerse karşılarına çıkan sorunlarda çocuk da en daraldığı anda güzelce sormuş sorusunu. Yani haklılık payı da yok mu? 4 yıl paylaşamadığın annenin ve babanı bir anda gelen ve istek, ihtiyaçları daha çok olan bir bebek ile paylaş. Çocuk aklı bu. Oyuncaklarını paylaşamazken en değerli ve hayattaki ilk varlıklarını paylaşacak. Birincil süreç yani olayları olduğu gibi algılayarak bebek gibi davranacak. Altına yapmalar, emzik emmeler, bebek gibi konuşmalar…
Kardeş Kavgası Nasıl Önlenir?
Bu korku ile anne babalar çocuğa ödüller, hediyeler döküyor. Sonra bir de ödül için yaşadığı koşullanmayı söndürmeye çalışıyorsunuz. Kıskançlık dinamik ve doğal bir olgudur. Bir insanın ileri doğru yol almasını sağlar. Kıskançlık eğer yıkıcı hale geliyor, çocuğu felç ediyor ve yaşamasını engelliyorsa çocuk tıpkı bir yetişkin gibi aşk tutkusuyla, patolojik kıskançlıkla karşı karşıya bulur kendini. Normal bir kıskançlığın böyle bir kıskançlığa dönüşmesinin engellemenin tek çaresi durumu kabul etmek ve buna katlanmaktır. Çocuğa şu söylenebilir: “ Haklısın, bazen adil davranamıyor olabilirim, bebek olması ile ilgili onun bakım için bana ihtiyacı daha çok olabilir, ancak seninle daha önceden geçirdiğimiz vakitler ve bundan sonrasında da oyun oynadığımız vakitlerimiz bize ait. Artık bir arkadaşımız gibi düşünebilirsin kardeşini. Ve zaman zaman onu da oyunlarımıza dahil edebiliriz.” Sonuçta adaletin olmadığı bir Dünya’da ve istemsiz olarak da oluşan bebeğe daha çok ayrılarak yapılan bakım zamanlarından sonra çocuğa “ eşit davranıyorum” tavrını söylemek size ait güvenini sarsar. Siz ne kadar deseniz de görünür olan gerçekler vardır ortada. Bu zamana kadar getirdiğiniz ilişkinizde bir dönüm noktasıdır kardeş sahibi olmak ve burayı da yine güvenle ve sevgiyle atlatmak gerekir.
Kardeş Kavgasına Öneriler
Bu sözler ya da gerçekler hiçbiri kardeş kıskançlığının önüne geçemez. Zaman zaman daha çok ilgi gösteriyor ve sorumluluğu üstüne alıyor gibide görünebilir çocuk. Bu durum da kıskançlığın bir başka gözüken türüdür. Kıskançlık ve kardeş kavgaları bir insanın hayata ilk hazırlandığı anlardır. Çocuğunuz sizin el bebek büyüttüğünüz gibi yaşayamayacaktır gerçek hayatta. Tek çocuk olarak büyüyen bir çok kişinin ana sorunu bu değil midir? Hiç yaşamadığı kardeş sevgisi ve paylaşımını birden hayatın içindeki rekabet ortamında görerek şaşkınlığa uğramaktadır. Tek çocuklu ailelerde büyüyen bireylerin başarısı aileden aldıkları sevgide yatar, rekabet ortamında değil. Aksine çoğu zaman rekabetten kaçarak kazanmaya çalışırlar.
Bu noktada kardeş kavgaları patolojik olmadığı sürece ve bir tarafın diğer tarafı sürekli belirli duygu durumlarına sokmadığı sürece ebeveynler tarafından müdahale edilmemeli ve kendi halinde çözüm bulmaları sağlanmalıdır.