Hormonlar kadınların hayatlarının başlıca etkilerini oluşturan ana fiziksel faktör. Öyle dönemler geliyor ki hormonlar tüm davranışlarımızı kontrol altına alıyor ve biz onlara hiçbir şekilde zihnimizle engel olamıyoruz gibi hissediyoruz. Peki nedir bu hormonlar ve bize nasıl hissettirir bir bakalım.

 

Aslında farklı farklı hormonlarımız vücudumuzun yönetiminde rol oynarken bizi asıl etkileyen menstrual döngüde 3 ana hormonumuz var. Östrojen, progesteron ve testesteron. Her ay geçirdiğimiz adet döngüsü ile birlikte 4 ayrı evrede hormonlarımız artış ve azalış periyodları ile 28 gününü tamamlıyor. Bu süreçte geçirdiğimiz tüm duygusallıkların, tatlı yeme isteklerimizin bir sebebi var.

 

1)Adet döngünüzün ilk haftasında östrojenin artışı ile enerjiniz artarak  doping etkisi almış gibi olabilirsiniz. İlk günlerin sancılı sürecinin arkasından gelen bu günler size iyi hissettirir. Vücut fazla ödeminizden kurtulur, hafifler. Östrojenin artışı iyimserlik modu ile birlikte insan ilişkilerinde daha başarılı olabileceğiniz bir haftayı size getirir. İştahınızı da daha kontrol altında tuttuğunuz bu süreç sosyal olmanızı da kolay hale getirir.

 

2)İkinci hafta ile birlikte testosteronun yükselişi ile birlikte özgüveniniz yükselir, hafızanız keskinleşir. Östrojenin ve erkeklik hormonu olarak bilinen ancak kadınlarda da belli oranda bulunan testosteronun birlikte artışa geçişi ile birlikte daha pozitif, konuşkan ve kendinize güvenli bir hafta geçirirsiniz. Romantik hisler ve cinsel istekler artabilir. Hamile kalmak isteyenler için ideal süreçtir. Bu duyguların gelişi elbet hayat döngünüzde bulunduğunuz duygu durumu ile alakalıdır. O süreçte zorlu bir dönemden geçiyor ve kaygılarınız bulunuyor ise sizde tam tersi etki yaparak anksiyetenizi arttırabilir.

 

 

 

 

 

3)Üçüncü haftanız ile birlikte yumurtlama süreci bitmiş ve progesteron artışı başlamıştır. Yorgunluk ve uykuya eğilimi arttıran progesteron artarken, östrojen ve testosteron düşüşe geçiyor. Progesteron gebe kalmak isteyenler için rahimi bebeğe hazırlarken gebelik olmayınca görevi son bulup bu hafta sonunda düşüşe geçiyor. Ancak yükseliği süreç içerisinde getirdiği halsizlik ile ilk haftalarda hissettiğiniz sosyalleşme süreci de arka plana düşüyor.

 

4)Dördüncü hafta ile döngü tamamlanırken ilk günlerin yerine hormonların düşmesi vücutta ödeme ve hassasiyete yol açıyor. Alıngan olduğunuz, tatlı yeme isteğinizin arttığı ve acı eşiğinizin düştüğü bu haftada vücudunuza müdahale yaptıracak girişimlerden uzak durmanız daha iyi olacaktır. İşte bu süreç pre menstrual sendrom diye adlandırılan adet öncesi dönemin tüm belirtilerini gösteren dönemdir. Eşlerin çevreden kaçtığı, duygusal dönemlerin yaşandığı, ağlamaların ve isteklerin çoğaldığı bu dönemin de yaklaşık bir hafta sürdüğünü unutmadan hareket etmek bizi rahatlatacaktır.