Çocuğunuz okula başladığı yepyeni bir sürece daha birlikte giriyorsunuz. Ancak öğretmeni çocuğunuzun öğrenmede sorunu olduğundan bahsediyor. Anne olarak geriliyor, üzülüyor ve çaresiz kaldığınızı hissediyorsunuz. Başarısız olarak nitelendirilen çocuğunuzun benlik algısı bozulmaya başlıyor. Destek oluyor bir yandan da çözüm bulmaya çalışıyorsunuz. Kelimeleri öğrenemeyen çocuğunuzda bilinenden daha çok görülen disleksi rahatsızlığı olabilir mi?
Disleksi zeka düzeyinden bağımsız olarak dinleme, konuşma, okuma, yazma ve matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur. Burada zeka seviyesinin düşük ya da fazla olduğu gibi bir bulgu olmazken disleksili çocuklarda özel yetenekler bulunabilir. Bir çok sanatçının ilkokul dönemindeki başarısızlığının sebebi bulunamayan disleksidir. Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Alexander Graham Bell, Henry Ford ve Thomas Edison bu ünlüler arasındadır. Disleksi üzerine yapılan çalışmalarda normalde sağ beyin yarım küresi sol yarım küreye göre daha küçükken, bu kişilerde her iki yarım kürenin eşit ya da sol yarım kürenin daha küçük olduğu gözlenmiştir. Dil gelişimi ile ilgili problem yaşayan bu çocuklar yaşıtları gibi kelimelerle değil resimlerle düşünür ve düşündüklerini çok net hayal edebilirler. Daha meraklıdırlar.
DİSLEKSİ BELİRTİLERİ NEDİR?
Disleksi belirtileri ise okuma çağında başlar. Yani iki yaşındaki bir çocuğun çünkü yerine künçü demesi bir disleksi belirtisi değildir. Harfler ve sayılar ile tanışmaya başlayan çocuğunuz b ve d, p ve q harflerini, 6 ve 9 sayılarını ters olarak algılar. Bu nedenle kelimeleri karışık algılar ve okuma problemleri oluşur. En bariz belirtisi bu harfler üzerine olsada genel olarak kelimeler, heceler ve sessiz harflerin yerini değiştirerek okurlar. Okurken kelimeleri atlayabilirler. Yön ve zaman kavramları konusunda güçlük çekerler. Herhangi bir disleksi testi yoktur. Dislektik olan kişiler bilgiyi farklı bir biçimde işliyor ve sıralama yapmada, okuma ve yazmada sorunlar yaşıyorlar. Disleksili olan bireylerin harfleri görüşü şu şekildedir ;
DİSLEKSİ TEDAVİSİ
Doğuştan gelen gelişimsel ya da travmaya bağlı oduğu düşünüler disleksinin günümüzde tedavisi bilinmemektedir. Disleksili çocuklarda dikkat bozukluğuda görülebilir. Bu nedenle sistemli bir eğitim altında daha başarılı olurlar. Sınav sorularını çabuk okuyamayan ve cevapları daha geç yazan bu çocuklar testlerde daha başarılı olabilirler. Bu nedenle yetenekleri doğrultusunda yönlendirilebileceği eğitimler almalıdırlar. Eğitim hayatı boyunca zorluklar yaşayabilirler ancak destek olunarak bu zorlu sürec atlatılabilir. Yaklaşık yüzde 10 oranında görülen dislekside zor ve uzun bir süreçtede olsa çocuklar okumayı öğrenebilir. Yaş ilerledikçe geçeceği inanılan disleksi ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır ancak kişiler bu durumla başa çıkmayı öğrenir.
Her çocuk farklıdır filminde olduğu gibi çocuğunuz aslında bazı konularda sorunlar yaşıyor olabilir. Bu durum onun zekası ile ilgili problem olduğunu göstermez. Sadece hayatında elinden tutan birine ihtiyacı vardır.