Yetişkinler olarak bizler Corona virüsünün ne olduğunu biliyor ve buna göre önlemler alarak hayatımıza devam edebiliyoruz. Peki çocukların penceresinden bu durum nasıl algılanıyor? Bu virüs ve insanlar üzerindeki psikolojik etkileri çocuklar için görünen ve bilinenin çok üstünde bir kaygı durumuna sebep olabilir mi? Bunu tabiki çocukların olduğu ortamlardaki davranış şekillerimiz belirliyor.
Yetişkinlerin “Korona Virüsünü Anlamak ve Psikolojik Kaosa Karşı Yapılması Gerekenler” isimli yazısını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Pek çok ebeveyn çocuklarındaki korona endişesinin farkında.
Peki çocuklara korona virüsünden nasıl bahsetmeliyiz?
- Öncelikle korona virüsüyle alakalı çocuklarınızın sorularını görmezden gelmeyin. Çocukları da bu durum önemli ölçüde etkiliyor. Okulların tatili ile başlayan onca önlemlerle farklı ve olağandışı olan bir şeylerin varlığının farkındalar. Dolayısıyla bu konuyla alakalı pek çok soru sormak isteyebilirler. Bu soruları görmezden gelmek onların endişe ve korkularını daha da arttıracaktır.
- Çocukların sorularını salt bilgilerle cevaplamayın. Çocuklar için zaten durumun bilimsel tarafını kavramak zor olacaktır. Olabildiğince gerçekçi bir şekilde korona hakkında bilinçlendirin. Örneğin, korona virüsünün grip gibi bir salgın olduğundan bahsedebilirsiniz.
- Diğer hastalıklar gibi ateş, öksürük ve nefes almada zorluk gibi belirtilerden bahsedilerek, bu gibi belirtileri olduğunda size bildirmeleri konusunda destekleyici olun.
- Çocuklarınız hastalığın sebebi ve çözümüyle alakalı sorular sorabilir. Bunların henüz bilinemediğini fakat öğrenilmek için çalışıldığından bahsederek çocuklarınızı bu konuda rahatlatabilirsiniz. Bu tip sorularda ne çocukları korkuya sürükleyecek pesimist bir senaryo çizmeliyiz ne de gerçek dışı söylemlerle onları kandırmalıyız.
- Çocuklarınızın bu konuyla alakalı bilgi edinme kanallarını kontrol altında tutun. Özellikle sosyal medya üzerinden birbirimizin endişelerini arttırıyoruz. Zaten tam anlamıyla kavrayamadıkları bir korkunun körüklenmesi onları oldukça olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle evde oldukları bu dönemde kısıtlamak zor olsa dahi sosyal medya kullanımı kısıtlayınız.
- Haber saatlerinde çocukarın bulunduğu ortamda tv açmayınız.
- Günlük yaşam rutininize gerekli önlemleri aldığınız sürece sürdürmeye devam edin. Bizi ve çocukları asıl korkutan şey değişimlerdir. Zaten çocuklar için okulların tatil olması gibi pek çok önemli değişim meydana geldi. Tüm bu rutin değişimlerini psikolojik açıdan bir stres kaynağı olarak yaşarlar. Bu nedenle önlemlere aykırı olmadan sürdürebileceğiniz rutinleri devam ettirin.
- Tüm bunlardan önce kendi endişenizle başa çıkmayı öğrenin. Çünkü çocuklarınız en çok sizin hissettiğiniz endişeyi görecektir. Siz kendiniz bu korkuyla başa çıkamıyorsanız çocuğunuzu rahatlatmaya çalışmanız pek bir işe yaramayabilir.
- Önce kendinizden başlamak için de buradadaki yazımıza göz atabilirsiniz.
“Evde olan çocuklar ile neler yapabiliriz?” başlıklı yazımız için de buraya tıklayabilirsiniz.