Yorgun kalkan anneler, işe gitmek zorunda olan… Uzun süren annelik yolculuğunda uykusuz geçen günler.. İşe gitmek zorunda olup her yeni güne yorgun başlayan anneler. Aynı yatakta yatarak bütün gece tekmelerle uyuyamayan babalar.. Peki ne zaman son bulacak bu uykusuz günler?

BEBEĞİNİZİN YANINIZDA YATARSA…

Çocukların gelişimindeki en önemli ve en zor konulardan biri anne babasıyla uyuyan çocuğun yatağını ayırmaktır. Aslında ilk andan itibaren bebeğinizin uykusunda sizin yanınızda olma isteği olacaktır. Uykusunda sizin dokunuşlarınızla, sizin kokunuzla sakinleşecektir. Ancak bu aynı yatak olma gerekliliğini getirmez. Oda paylaşımı ile bu dokunuşlar yine sağlanabilir. Yeni üretilen yataklar annenin yatağının yan tarafına takılan aparatlar ile sadece anne ile temas halinde uyuyabilir bebeğiniz. İlk zamanlarda bebeğinizin hemen ayrı odaya konulması pek önerilmez. Ayrı odada yatan bebeğin hem her acıktığında hem de her size ihtiyac duyduğunda yanına gitmeniz hem sizi yıpratır hem de bebeğinizin ihtiyacı olduğu anda size ulaşma zamanı geciktikce kurduğunuz bağ zedelenecektir. İlk anlarda bebeğinize bir şey olacağı ve ağlarsa duyamam kaygısı ile sürekli kontrol ihtiyacı hisseden annelerin yorgunluğu oda paylaşımı ile azalacaktır.

BEBEĞİNİZ ODASINDA YATARSA…

Beslenmenin yanı sıra çocuğun psikolojik gelişimi açısından da ilk yıl çok önemlidir. Terapist ve teorisyen Bowbly’in bağlanma kuramına gore ihtiyaçları zamanında karşılanan bebek kendine ve dış dünyaya ilişkin olumlu bir benlik algısı geliştirmektedir. Yani bu dönemde bebeği ile aynı odayı paylaşan anne ve babaların bebekleri; ebeveynlerinin varlığını ve sevgisini yakından hissetmesi, ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde giderilmesi bebeğin temel duygusu olan güven duygusunun gelişimine katkıda bulunacaktır. Ayrı odada yatarak bebek her ağladığında gitmeyerek özgüveninin gelişeceği düşüncesi ise ne yazık ki ağladığında gelmeyen anne ile koşullu refleksi ihtiyacım olduğunda gelmeyen anne olarak oluşturmaktadır. İhtiyac duyduğunda çağırdığı annenin gelmemesi bebekte ciddi bir kaygı ve gerginlik oluşturur.

BEBEĞİNİZİN ODASINI AYIRMA ZAMANI NEDİR?

Tabiki bebekleriniz ile bu oda paylaşımının da alt ve üst sınırları belirlenmelidir. Çocuğun 2 yaşından itibaren anne yanında olmasada diger odada olduğu algısı oluşmakta ve yalnız uyuyabilir hale gelebilmektedir. Bu nedenle en geç 2-3 yaşlarında odalarının ayrılması ve bu dönemden sonra aynı yatakta asla yatılmaması gerekir. 3 yaşına kadar cinsiyetini bilmeyen çocuk bu yaşlardan sonra cinsiyeti öğrenmeye başlayacak ve sizleri rol model alarak taklit yoluyla öğrenmesini sağlayacaktır. Uyku ise bilinçaltının ortaya çıktığı bir devredir. Bu dönemde anne ya da babaya sarılarak uyuyan bebeğiniz için ilk temel oluşumlarınını doğru atılmamasına neden olabilir.

beraber uyuyan aile

 

BEBEĞİNİZİN ODASINI AYIRMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bebeğinizin odasını ayırmak için denemeleriniz başladığında bir direnç ile karşılaşabilirsiniz. Aslında bebeğinizin odasını ayırmak için ilk gereken sizin kararlı ve hazır olmanızdır. Bebek ağlamaları ile direnç gösterebilir ancak sizin kararlı olmanız onu vazgeçirebilir. Ağlama, uyumama, geceleri kalkıp yanınuza gelme durumları ile karşılaşabilirsiniz. Belki siz bebeğiniz uyuyana kadar onun yanında yatmayı deneyerek bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Uyuyana kadar yanında kalmak, yanında oturmak, yatağına kadar eşlik etmek, hafta sonu bir gün birlikte yatmak gibi birkaç haftaya yayılan aşamalı bir geçiş iyi olabilir. Aşamalar arasında geçişlerin net olması ve çocuğunuzun geçişi fark etmesini sağlamak önemlidir.

ayriyatirma

Eminim ki bebeğiniz olarak gördüğünüz artık büyümeye başlayan çocuğunuzun uyurken sizden ayrılması zor olacaktır. Çocuğunun büyümeye başladığını kabul eden aileler için süreç bir miktar zor olabilirken, bu durumu kabul edemeyen ailelerde hem süreç zor olacak hem de bu sürecin tam olarak çözülememesi daha büyük problemleri karşınıza getirecektir.

 

Bebeklerimiz doğmadan önce başladığımız o en güzel odalarında yatması için lütfen kararlı ve sabırlı olun.