ÇOCUĞUNUZUN HERKESE VURUYOR OLMASI SİZİN İÇİN DE CİDDİ BİR SORUN MU?

 

“İstediği olmayınca ya da arkadaşlarına kızınca hemen vuruyor” işte bu cümle bir annenin çocuğunu yetiştirmeye dair çok zorlandığı anlara ait cümleleri tarifler. Saldırganlık Freud ‘ a göre insanın içinde yaşamı sağlayan iki dürtüden biridir. Peki küçücük çocuklarımız neden saldırganlaşır?

two brothers with lollipops - conflict - isolated on white

 

İlkel iletişim yetileri, bağımsız olma için duydukları istek, birincil süreç düşünme, ve düşünmeden hareket etme bu yaştaki çocukları şiddete başvurmak için daha yatkın hale getirmektedir. İlk olarak çocuklar temel gereksinimleri karşılanmadığında ifade etmek yerine saldırganlaşabilirler. Uykusuzluk, açlık gibi durumlar çocukların kızgınlıklarına sebep olabilir. Ya da evdeki bir rutinin bozuluşu, alışkanlıklarından ve bağ kurduğu insanlardan ayrılışı bir başka saldırganlık sebebidir. Ebeveynlerinin bu tarz davranışlarının olması veya aşırı kontrolcü olmalarıda sebep olabilir. Bu durumda ilk olarak içindeki dürtüyü durduramayan çocuk bazen ilgi çekmek için de vurma alışkanlığını kazanmış olabilir. Örneğin annesini çok özleyen çocuklar kızgınlıklarını vurarak ifade edebilir. Yine kendiniifade edemeyen konuşma gecikmesi vb. Durumlarda da saldırganlık görülebilir. Bu nedenli ilk olarak vurma alışkanlığının sebebi bulunmalıdır.

agresif

Eyvah Çocuğum Vuruyor !

Çocuk çevresindeki herhangi birine vurduğunda şiddetli ya da şiddetsiz aynı tepkiyi vermeniz vurma davranışının azalması yerine çoğalmasına sebep olacaktır. Anne ve babanın söylediği ve yaptığı herşeyi doğru Kabul eden çocuklara sakince vurmanın doğru olmadığını ve kendisinden örneklendirmeler ile söylenebilir. Çocuğuna vuran bir anne ya da baba “dediğimi yap, yaptığımı yapma “ mantığıyla çocuğu bu davranışından uzaklaştıramaz. Şiddete uğrayan çocuğun aynı zamanda güven duygusu da sarsılmış olur. Vurmak , evinden öğrenmediği bir davranış ise sizin kararlı tutumunuz sayesinde bir zaman sonra bitecek ve tekrarlanmayacaktır. Vurma alışkanlığını unutabilmesi için çocuğun tüm gelişim dönemlerinde olduğu gibi sınırlarını çizmek gerekir. Vurma hareketini görür görmez bulunduğu ortamdan onu ayırmak gerekir. Kesinlikle kontrollü olun ve sakinleşen çocuğunuza yönelik kötü kelimeler kullanmadan yapılan davranışın yalnış olduğunu ve onu bulunduğu eğlenceli alandan mahrum edeceğini uygun bir dille anlatın.

Çevreye karşıda sizi zor duruma sokan vurma davranışını sakinlik, sabır ve sınırlar ile çözebilirsiniz. Unutmayın ki en önemli şey ebeveyn olarak sizin tutumunuz..